De New York Times rapporteert

Technologie bedrijven melden een enorme toename van online foto’s en video’s van kinderen die seksueel worden misbruikt – in 2018 werd een recordaantal van 45 miljoen illegale afbeeldingen gemarkeerd – waardoor het systeem op een breekpunt is en de daders niet bij te houden zijn aldus een onderzoek van The New York Times.

Dit kan gedeeltelijk worden toegeschreven aan een nalatige federale overheid, overweldigde wetshandhavingsinstanties en worstelende technologiebedrijven. En hoewel het een wereldwijd probleem is, is het probleem stevig geworteld in de Verenigde Staten vanwege de rol die Silicon Valley speelt bij zowel de verspreiding als de detectie van het materiaal.

De NY Times rapporteert dat het intypen van zoektermen in zoekmachines als Bing, Yahoo, DuckDuckGo expliciete kinderbeelden naar voren brengt. NY Times heeft gebruik gemaakt van een herkenningssoftware genaamd „PhotoDNA“ op de diverse platforms en is er zo achter gekomen dat feitelijk op alle sociale, cloud-opslag en zoekplatforms beelden van kindermisbruik te vinden zijn. En deze bedrijven weten dit.

Gabriel Dance

Het is niet helemaal ongebruikelijk dat we bij onderzoeken informatie aan het licht brengen die schokkend en verontrustend is. De uitdaging is wanneer je tijdens je berichtgeving iets tegenkomt dat zo verdorven en schokkend is dat het aandacht vereist. Mensen moeten hiervan op de hoogte zijn, maar niemand wil het horen.
Hoe vertel je dat verhaal?

Uit gegevens van wetshandhaving die met The Times zijn gedeeld, blijkt dat Tumblr een van de minst coöperatieve bedrijven was. In één geval waarschuwde Tumblr een persoon die expliciete afbeeldingen had geüpload dat het account was doorverwezen naar de autoriteiten, een praktijk die een voormalige medewerker aan The Times vertelde dat al jaren gebruikelijk was. Met de tip kon de man bewijs vernietigen, zei de politie.

Hoewel het probleem ouder is dan internet, hebben smartphonecamera’s, sociale media en cloudopslag het veel erger gemaakt. Vóór het digitale tijdperk moesten overtreders erop vertrouwen dat foto’s werden ontwikkeld en via het postsysteem werden verzonden, maar nieuwe technologieën hebben de barrières voor het maken, delen en verzamelen van het materiaal verlaagd, waardoor het naar ongekende niveaus is gestegen.

Het kan maanden duren voordat technologiebedrijven reageren op dagvaardingen of bevelen.
Uit politiedossiers en e-mails, evenals interviews met bijna drie dozijn wetshandhavers, blijkt dat sommige technologiebedrijven weken of maanden nodig hebben om te reageren op vragen van de autoriteiten, als ze al reageren. Encryptiemaatregelen maken het steeds ingewikkelder om inzicht en toegang te krijgen.
Sommigen bewaren geen essentiële informatie over wat ze vinden. Een platform als Snapchat checkt de inhoud van hun videos niet.
Facebook Messenger was verantwoordelijk voor bijna tweederde van de meldingen in 2018. Facebook is al lang op de hoogte van misbruikbeelden op hun platforms, waaronder een video van een man die een 6-jarige seksueel misbruikt die in 2018 viraal ging op Messenger. Omdat de technologieën de remmingen van mensen verminderen, delen online groepen afbeeldingen van jongere kinderen en extremere vormen van misbruik. „Het internet heeft een exploderende miljardenmarkt voor kinderpornografie mogelijk gemaakt.“ Congresswoman Debbie Wasserman Schultz

De Amerikaanse nationale instantie voor vermiste en uitgebuite kinderen meldt dat de hoeveelheid gerapporteerde beelden inmiddels is opgelopen naar 70 miljoen beelden per jaar – dat wil zeggen meer dan 190.000 foto’s per dag – waar 10 jaar geleden 600.000 beelden per jaar werden gerapporteerd. Het gebrek aan man- en machinekracht voor de controle van en door de tech bedrijven, van en op de inhoud van servers, zorgt ervoor dat de situatie steeds verder uit de hand loopt.

De FBI, Homeland Security, en LAPD rapporteren dat ze dusdanig zijn overweldigd met de hoeveelheid werk dat ze gedwongen zijn prioriteit te geven aan de onderzoek naar en de achtervolging van misbruik van babies en peuters als de „meest kwestbaren“ of het „meest ernstige misbruik“. Zo’n 1 op de 10 onderzoeksagenten van Homeland Security is toegewezen aan zaken betreffende de seksuele exploitatie van kinderen. Ook de FBI spoort misbruik op via het foto- en filmmateriaal en weet op deze manier bijvoorbeeld vaders die hun kinderen misbruiken en het materiaal delen via sociale media-kanalen voor het gerecht te brengen.

De foto’s van misbruikte kinderen blijven circuleren en blijken tot honderden nieuwe veroordelingen wegens bezit van kindermisbruik materialen te leiden. De FBI informeert bekende slachtoffers. of hun ouders als ze minderjarig zijn, als hun foto’s aangetroffen worden in weer een nieuwe zaak. Een misbruikt kind heeft dus levenslang, niet alleen als gevolg van de traumatiserende ervaringen, maar ook door het foto- en videomateriaal.

Gabriel Dance & Michael H. Keller voor de New York Times / The Daily podcast „A Criminal Underworld of Child Abuse“

Notitie: als Kenniscentrum Transgenerationeel Georganiseerd Geweld zijn wij geïnteresseerd in onderzoek zoals dat door de Amerikaanse FBI en LAPD in Nederland. Als u bekend bent met hoe in Nederland onderzoek wordt verricht naar netwerken rond kindermisbruik en hun slachtoffers middels bijvoorbeeld middels PhotoDNA en daarover iets kunt delen, dan horen wij graag van u.

Gabriel Dance

“[…] De wetshandhavers die hiermee te maken hebben, zijn van mening dat de kwestie onderbelicht en onderbesproken is, vooral gezien de ernst van de misdaad. Ik bedoel, we hadden het soort coördinatie en samenwerking van deze wetshandhavers dat we zelden van wie dan ook zien. Ze lieten ons met hen op invallen gaan. Ze bezorgden ons gedetailleerde rapporten. Ze spraken met ons over specifieke gevallen. Ze waren echt heel open, omdat ze het gevoel hadden dat we als natie in wezen onze rug naar kinderen keerden. “

“We hadden een commandant die zei dat hij, toen hij onderzoeker was, een beeld zag dat zo schokkend voor hem was, dat hij ontslag nam en voor het leger naar Irak vertrok. Dat was zijn ontsnapping. „