Lezing 1, Sanne Terlingen

Twee jaar lang deed Sanne Terlingen samen met collega Huub Jaspers onderzoek naar georganiseerd seksueel misbruik.

Meer dan tweehonderd mensen deelden hun verhaal via een online vragenlijst. Honderdveertig van de verhalen zouden – als de aangevers zich bij de politie zouden melden – het stempel ‘rituele kenmerken’ krijgen. Dat is seksueel misbruik waarbij ook allerlei macabere aspecten een rol spelen. Satanische rituelen, martelingen, maar ook het ritueel offeren van baby’s. Met meer dan vijftig deelnemers en personen in hun omgeving vonden aanvullende gesprekken plaats.

Hoe doe je aan waarheidsvinding als je te maken hebt met zeer kwetsbare getuigen? Personen met een dissociatieve stoornis, die ook nog aangeven dat er sprake is van mind control? Hoe zorg je dat slachtoffers die bang zijn voor ‘straf van het netwerk’ en om ‘niet geloofd te worden’ hun verhaal durven te vertellen (en dat dat veilig is)? En hoe toets je tegelijkertijd kritisch welke onderdelen te bewijzen zijn? Hoe kunnen hulpverleners bijdragen aan dit onderzoek zonder de vertrouwensband met cliënten op het spel te zetten?

In deze lezing geeft Sanne Terlingen een kijkje achter de schermen bij het grote onderzoek naar georganiseerd seksueel misbruik en de uitzending ‘Glasscherven en Duistere Rituelen’.

Sanne Terlingen is onderzoeksjournalist bij Argos (VPRO). Ze is gespecialiseerd in migratie, mensenhandel en georganiseerd seksueel geweld. Ze won verschillende prijzen voor haar werk en werd als eerste Nederlandse journalist uitverkozen voor een Ochberg Fellowship van het Dart Centre for Journalism & Trauma aan Columbia University.